Syrová strava pro děti. Ano nebo ne?

Syrová „raw“ strava se těší stále větší popularitě. Její příznivci si chválí zlepšený zdravotní stav a snížení hmotnosti. S doporučením 100 % „raw“ stravování jsou však odborníci opatrní. A to nejen v případě dětí.

Syrová strava nebo anglicky raw food diet, sestává z převážně vegetariánských potravin a jídel, které nejsou tepelně zpracovány. Mohou být však rozmixované, vylisované, naklíčené i vysušené. Základem je nevystavit je teplotě vyšší než 45 °C. Vyšší teplota podle příznivců raw food snižuje kvalitu surovin a zároveň množství vitamínů a minerálů. Odvolávají se při tom na přirozenost tepelně neupravované stravy. Koneckonců jsme jediný živočišný druh, který potraviny takto zpracovává. Na druhé straně je vědecky dokázáno, že tepelná úprava jídla měla zásadní význam při evoluci našeho druhu.

Existuje několik forem této diety, zatímco většina jí zejména veganskou syrovou stravu, najdou se i vegetariáni, kteří konzumují syrové mléko, mléčné produkty a vajíčka. Už užší skupina lidí je i syrové ryby či dokonce tepelně nezpracované maso.

Raw syrová sträva
Čerstvá zelenina a ovoce by měly být součástí zdravého jídelníčku vašeho dítěte.

„Raw food diet“ zní jako geniální nápad, vždyť syrová strava obsahuje vitamíny, které se mohou skutečně zničit vařením. Některé druhy zeleniny jsou však snadněji stravitelné uvařené a dokonce jsou po tepelné úpravě i nutričně hodnotnější. Další argument ve prospěch vařené stravy je i zničení bakterií, které mohou vést k vážnějším chorobám. Zejména v případě syrového masa, nepasterizovaného mléka a kontaminované zeleniny. Bakterie jako e coli, Salmonella či Listeria jsou mimořádně nebezpečné i pro dospělého člověka, natož pro dítě.

Dětské příkrmy z uvařených surovin

S dětskými příkrmy se většinou začíná v období kolem 6. měsíce dítěte. V tomto období jsou miminka ještě velmi zranitelná a potenciální bakterie jsou pro ně nebezpečné. Stejně díky tepelné úpravě je zelenina snadněji stravitelná. Pokud se vám nezamlouvá vaření, zkuste dušení na páře. Zachová se více živin a jídlo bude stále lehce stravitelné pro vašeho drobečka. Vaření se dokonce doporučuje i kvůli možným alergenům. Pokud vaše miminko zvládá ovoce a zeleninu ve vařeném stavu, můžete postupně přejít na syrové. Miminko však pozorně sledujte kvůli alergickým reakcím.

Raw food diet není pro každého

Děti i dospělí by měli jíst denně syrovou zeleninu i ovoce. Konzumace jen syrové stravy však není pro každého. Zejména pokud žijete v chladnějším klimatu a k čerstvému ovoci nebo zelenině nemáte přístup. Syrová strava je perfektní během léta, když tělo ochlazuje a samo si žádá zejména saláty, šťávy, smoothies. Na trzích nebo z vlastních zahrad máte zeleninu i ovoce plnou vitamínů i minerálů. Během zimních měsíců jsme odkázáni na produkci z cizích zemí. Ovoce i zelenina se sbírají nedozrálé, aby cestu zvládly bez poškození. Nutričně jsou na tom však hůře. Zatímco tedy v tropických zemích zvládnete na plnohodnotné syrové stravě celý rok, v našich končinách je to trochu těžší.

Východní filozofie stravování „raw food diet“ nedoporučují. Podle Ajurvédy existuje několik typů tělesných a duševních konstitucí, tzv. dóší. Například člověk s konstitucí Vata, tedy štíhlý, světlejší se sušší pokožkou a slabším trávením by měl jíst převážně tepelně upravovaná jídla. Pitta lidé mají dobré trávení a jsou velmi energetičtí. Syrová strava jim prospívá. Samozřejmě ani v tomto případě se nedoporučuje být 100 % raw. No a nakonec je tu dóša Kapha. Tito lidé se vyznačují výdrží, pravidelným trávením, mají většinou velké laskavé oči a klidnou povahu. Pro ně může být lehká syrová strava velmi prospěšná. A opět, Ajurvéda ani v tomto případě nedoporučuje „raw food diet“. U dětí není jednoduché určit jejich „typ“, no vícero východních filozofií stravování se shodují na jednom. Syrovou stravu je třeba jíst určitě, ale je třeba do jídelníčku zařadit i stravu tepelně zpracovanou.

Zdravé jídlo
Syrová strava je mimořádně zdravá, ale měla by být kombinována i s vařeným jídlem.

Výhody 100 % syrové stravy

Každá mince má dvě strany, a tedy i syrová strava má svoje plusy i minusy:

  • syrová strava má více živin,
  • je ekologičtější,
  • pomáhá při snižování hmotnosti,
  • obsahuje méně tuku a cholesterolu,
  • dodává energii.

Nevýhody 100 % syrové stravy

  • může hrozit nedostatek vitaminu B12, železa, bílkovin ale i vápníku,
  • v chladnějších klimatických podmínkách nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny z lokální produkce,
  • složitější stravování během cestování,
  • riziko bakteriálních infekcí hlavně při konzumaci syrového masa, ryb a vajec,
  • těžší na trávení hlavně pro malé děti nebo lidi s oslabeným trávením.

Pokud seriózně uvažujete nad 100 % raw stravou pro dítě, poraďte se nejprve s nutričním specialistou a lékařem. Existuje totiž šance, že vašemu dítěti budou chybět důležité živiny. Naopak pokud chcete kombinovat syrovou stravu s vařenou, hurá do toho.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Zajímavosti

Máte o sobě pochybnosti? Zkuste emoční koučink

0
Zdraví

Jsou zkažené mléčné zuby případem pro zubaře?

0
Novinky Vaříme dětem

Kid Chef vaří – těstoviny s restovanými játry

Navigácia

Magazíny