První jarní pomazánky jsou plné chuti a čerstvých surovin. Dětem dodají vitamíny a bílkoviny a vy si můžete být jisti, že z vaší kuchyně vyšlo jídlo bez zbytečných konzervantů a stabilizátorů. Pokud použijete do jarních pomazánek i řeřichu, připravte se na příliv štěstí.
Pomazánka z medvědího česneku
Medvědí česnek má svou sezonu od března do května. Jeho lístky sbírejte tak dlouho, dokud nerozkvete. Sušením ztrácí všechny své léčivé účinky, proto ho konzumujte pouze čerstvý. Nenápadné lístky připomínající konvalinku pročišťují ledviny, zabraňují kornatění cév a zmírňují dýchací potíže. Pokud dětem nechutná jen tak, na chlebu s máslem, zkuste z něj udělat výbornou pomazánku.
Ingredience
15 ks medvědího česneku
1 svazek jarní cibulky
1 ks neochuceného tofu
1 PL rozpuštěného másla
citron
sůl
pepř
Postup
Nasekejte na větší kousky zelenou část jarní cibulky a listy medvědího česneku. Vložte do mixéru a přidejte balíček tofu spolu s rozpuštěným máslem. Směs rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí. Pomazánku natřenou na chlebíček dozdobte najemno nakrájenými lístky medvědího česneku.
Pomazánka z jarní cibulky a tvarohu
Do zdravé kuchyně patří i jarní cibulka. Má jemnější chuť než klasická bílá cibule, proto si na ni děti rychleji zvyknou. Tělu dodává vitaminy C a K a chrání naše buňky před poškozením. Při přípravě pomazánky ji zkombinujte s tvarohem, který zase tělu dodá potřebné bílkoviny.
Ingredience
250 g jemného tvarohu
1 PL rozpuštěného másla
1 svazek jarní cibulky
mletá červená paprika
sůl
pepř
Postup
Smíchejte tvaroh, máslo a nadrobno nakrájený svazek jarní cibulky, i se stonky. Přimíchejte lžičku mleté červené papriky, abyste dodali pomazánce zajímavou barvu. Dochuťte solí a mletým pepřem podle potřeby.
Krémová pomazánka s řeřichou
Řeřicha dostala přezdívku nejrychlejší zelenina. V mělké nádobce s navlhčenou vatou ji ze semínka vypěstujete za 3 až 6 dní. Je vhodná zejména pro anemiky, protože je dobrým zdrojem železa a vitamínu C. Její konzumace, navíc, způsobuje vylučování hormonů štěstí, takže pokud chcete mít šťastnou rodinu, řeřichou v kuchyni nešetřete. 🙂
Ingredience
250 g jemného tvarohu
250 ml smetany na šlehání
1 stroužek česneku
řeřicha
sůl
Postup
Převařte večer smetanu a po vychladnutí odložte do lednice. Druhý den ji smíchejte s tvarohem, prolisovaným česnekem a solí. Do hotového krému přidejte nadrobno nasekanou řeřichu. Krém můžete podávat s pečivem nebo s čerstvou zeleninou, případně místo tatarské omáčky k jídlům. Pokud nemáte v kuchyni řeřichu, můžete ji nahradit například pažitkou.