Jarní pomazánky pro hladová bříška

První jarní pomazánky jsou plné chuti a čerstvých surovin. Dětem dodají vitamíny a bílkoviny a vy si můžete být jisti, že z vaší kuchyně vyšlo jídlo bez zbytečných konzervantů a stabilizátorů. Pokud použijete do jarních pomazánek i řeřichu, připravte se na příliv štěstí.

Pomazánka z medvědího česneku

Medvědí česnek
Medvědí česnek sbírejte jen pokud nekvete.

Medvědí česnek má svou sezonu od března do května. Jeho lístky sbírejte tak dlouho, dokud nerozkvete. Sušením ztrácí všechny své léčivé účinky, proto ho konzumujte pouze čerstvý. Nenápadné lístky připomínající konvalinku pročišťují ledviny, zabraňují kornatění cév a zmírňují dýchací potíže. Pokud dětem nechutná jen tak, na chlebu s máslem, zkuste z něj udělat výbornou pomazánku.

Ingredience

15 ks medvědího česneku

1 svazek jarní cibulky

1 ks neochuceného tofu

1 PL rozpuštěného másla

citron

sůl

pepř

Postup

Nasekejte na větší kousky zelenou část jarní cibulky a listy medvědího česneku. Vložte do mixéru a přidejte balíček tofu spolu s rozpuštěným máslem. Směs rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou, pepřem a solí. Pomazánku natřenou na chlebíček dozdobte najemno nakrájenými lístky medvědího česneku.

Pomazánka z jarní cibulky a tvarohu

Jarní cibulka
Na jemnou chuť jarní cibulky si děti zvyknou rychleji než na cibuli.

Do zdravé kuchyně patří i jarní cibulka. Má jemnější chuť než klasická bílá cibule, proto si na ni děti rychleji zvyknou. Tělu dodává vitaminy C a K a chrání naše buňky před poškozením. Při přípravě pomazánky ji zkombinujte s tvarohem, který zase tělu dodá potřebné bílkoviny.

Ingredience

250 g jemného tvarohu

1 PL rozpuštěného másla

1 svazek jarní cibulky

mletá červená paprika

sůl

pepř

Postup

Smíchejte tvaroh, máslo a nadrobno nakrájený svazek jarní cibulky, i se stonky. Přimíchejte lžičku mleté ​​červené papriky, abyste dodali pomazánce zajímavou barvu. Dochuťte solí a mletým pepřem podle potřeby.

Krémová pomazánka s řeřichou

Řeřicha
Řeřichu si snadno a rychle vypěstujete i doma na okně.

Řeřicha dostala přezdívku nejrychlejší zelenina. V mělké nádobce s navlhčenou vatou ji ze semínka vypěstujete za 3 až 6 dní. Je vhodná zejména pro anemiky, protože je dobrým zdrojem železa a vitamínu C. Její konzumace, navíc, způsobuje vylučování hormonů štěstí, takže pokud chcete mít šťastnou rodinu, řeřichou v kuchyni nešetřete. 🙂

Ingredience

250 g jemného tvarohu

250 ml smetany na šlehání

1 stroužek česneku

řeřicha

sůl

Postup

Převařte večer smetanu a po vychladnutí odložte do lednice. Druhý den ji smíchejte s tvarohem, prolisovaným česnekem a solí. Do hotového krému přidejte nadrobno nasekanou řeřichu. Krém můžete podávat s pečivem nebo s čerstvou zeleninou, případně místo tatarské omáčky k jídlům. Pokud nemáte v kuchyni řeřichu, můžete ji nahradit například pažitkou.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Inspirace Novinky

Inspirace týdne: fit máma Olga

0
Novinky Vaříme dětem Zdraví

Narozen jako vegan. Co všechno to obnáší?

0
Novinky Zajímavosti

Když rodiče mají svůj den

Navigácia

Magazíny