Když začne teploměr ukazovat chladnější hodnoty, vyměňujeme limonády za teplé čaje, kakao nebo horkou čokoládu. I při přípravě nápojů na zahřátí se umíte s vašimi dětmi vyřádit. Stačí popustit uzdu fantazii.
V podzimním i zimním období je důležité zahřívat se nejen zvenčí, ale i zevnitř. Děti po velmi krátkém čase omrzí pití stejného nápoje stále dokola. Tehdy je třeba přijít s novou alternativou, která bude chutnat nejen vašim prckům, ale i vám.
Ovocný hřejivý nápoj
Podzim je neodmyslitelně spojený s vůní ovoce a koření. Jablíčka, pomeranče a hřebíček jsou přímo nezbytností. Zázvor posiluje vaši imunitu, je však vhodný pro děti až od 2 let.
Budete potřebovat:
- 1,5 kg jablek
- 1,5 kg pomerančů
- 20 g zázvoru
- 1-2 ks celé skořice
- hřebíčky
- vodu
- 2 polévkové lžíce cukru (může se vynechat)
Oloupejte ovoce, jablka zbavte jadřince a nakrájejte je na měsíčky. Zázvor nakrájejte na menší kousky a do hrnce je přidejte spolu s jablky a polovinou pomerančů. Druhou polovinu těchto citrusů odšťavněte a šťávu s dužinou přidejte do hrnce spolu s cukrem. Směs zalijte vroucí vodou, přidejte skořici a pár hřebíčků. Vařte, dokud jablka nezměknou a nezhnědnou za občasného míchání.
Ovesná čokoláda
Teplý čokoládový nápoj děti nikdy neodmítnou. Základem je kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Vyhnete se tak zbytečným cukrům.
Budete potřebovat:
- 60 g kvalitní hořké čokolády
- 1 čajovou lžičku mleté skořice
- 400 ml ovesného mléka
Do hrnce dejte nalámanou čokoládu s trochou mléka a zahřívejte na menším plameni, dokud se čokoláda nerozpustí. Následně přidejte zbylé mléko, skořici, promíchejte a zahřívejte, dokud mléko není horké a chutě pěkně propojené.
Horká vanilka
Tento recept vám přinese opravdu chutnou dobrotu, kterou můžete dětem připravit za odměnu. Pokud máte rádi vanilku, tento nápoj si zamilujete i vy.
Budete potřebovat:
- 1 balíček práškového vanilkového pudinku
- 500 ml mléka (klidně může být i rostlinné)
- 200 ml aspoň 16% smetany
- 5 lžic medu
- 1 vanilkový lusk nebo vanilkový prášek
Pudink si rozmícháme v mléce a smetaně, přidáme med a vnitřek dužiny vanilkového lusku (nebo vanilkový prášek) a vaříme na mírném ohni. Směs neustále promícháváme, než začne houstnout. Tehdy je dobrota hotová a můžeme ji nalít do sklenic a pochutnat si spolu s malými labužníky.
Věříme, že jsme vás inspirovali a od nynějška budete doma trochu experimentovat. Zimní a podzimní měsíce nemusí být jen o čaji a kakau. Stačí načerpat trochu inspirace a toto sychravé období zvládnete bez problémů.