Celiakie neboli trvalá nesnášenlivost imunitního systému vůči směsi obilných bílkovin – glutenu, postihuje 1 % evropské populace. Jde o onemocnění při kterém konzumace lepku vede k chronickému zánětu, degeneraci a poškození sliznice tenkého střeva. Zní to hrozivě, ale v dnešní době je na trhu množství potravin a přípravků, které celiakům zjednodušují každodenní fungování. Co však s tím, když celiakií trpí dítě? Hlavně nepanikařte!
Diagnóza jasná, kde začít?
Po potvrzení celiakie následují 2 typické reakce. První je úleva, že jste konečně poznali svého nepřítele, ale hned za ní přichází konsternování a otázka – co jen budu vařit? Zuzana Guzmická, zakladatelka portálu www.bezlepkovyzivot.sk, tvrdí, že není třeba zoufat. Ona sama má celiakii a říká, že celiakie v dnešní době není žádná katastrofa. Místo litování se, zkuste tuto novou skutečnost pojmout jako změnu životního stylu.
Krok 1: Studium a příprava
Strach z neznámého je v každém z nás. Nastudujte si o celiakii a bezlepkových potravinách co nejvíce. V úvodu si to bude vyžadovat více času, ale právě příprava vám pomůže začlenit bezlepkové potraviny do vašeho jídelníčku bez větších problémů. Při potvrzené celiakii nestačí příjem lepku omezit, ale je třeba vzdát se ho úplně. Celiakie však není jen o mouce! Mnoho lidí vysadí klasickou bílou či špaldovou mouku, ale zdravotní problémy přetrvávají.
Důvodem je příjem na první pohled skrytého lepku. Ten se totiž ukrývá i v některých džemech, čokoládách, jogurtech, kečupech, hořčici, octu, omáčkách či nápojích. Alfou a omegou při celiakii je pozorné čtení etiket. Pozor si dejte i na léky. Při koupi vitamínů nebo probiotik (které celiaci často konzumují na zmírnění příznaků onemocnění), nezapomeňte lékárníka upozornit, že máte celiakii. Až 50 % probiotik obsahuje lepek.
Krok 2: Uvědomte okolí
„Nejdůležitější je, aby byla o nemoci informována nejbližší rodina a okolí. Nezapomeňte uvědomit školu, školku i vedoucí na kroužcích. Ve škole pravděpodobně bezlepkově nevaří, pokud to i tvrdí, raději se na to nespoléhejte a dítěti oběd zabalte. Promluvte si s učitelkou a vysvětlete jí, že i malé množství lepku škodí „, radí Zuzana z portálu www.bezlepkovyzivot.sk.
Sedněte si s členy vaší rodiny a vysvětlete jim, co je celiakie a které potraviny jsou přípustné. Pro prarodiče přichystejte seznam povolených potravin, které si mohou pověsit na ledničku. Pokud ve školce nebo škole není možnost bezlepkového stravování, připravte se na více času stráveného v kuchyni přípravou svačiny a oběda.
Krok 3: Dejte se vyšetřit
Celiakie je geneticky dědičná a mohou jí trpět rodiče i sourozenci. „Je třeba, aby se na celiakii vyšetřili všichni prvostupňoví rodinní příslušníci“, varuje Zuzana. S vyšetřením určitě neváhejte. Možná se cítíte fit, ale nepříjemné příznaky nemoci se neprojevují u každého stejně.
Krok 4: Promluvte si s dítětem
Mezi nejdůležitější kroky patří komunikace s dítětem. Pokud je dítě větší, nemoc mu nezatajujte. Naopak, vysvětlete mu rizika neléčeného onemocnění a důvody, proč si musí dávat pozor na to, co během dne sní. Ujistěte ho, že pokud bude v dietě důsledné, nic se mu nemůže stát. Případně ho zapojte do přípravy jídla a zkuste si ze společného vaření udělat zábavu. Menším dětičkám vysvětlete, že nemohou papat totéž, co jejich kamarádi ve školce.
Aby si dítě na novou situaci zvyklo postupně, vyžádejte si ve školce jídelníček na týden dopředu. Uvařte dítěti tytéž jídla ale v bezlepkové formě. V případě snídaně, doneste do školky bezlepkový chléb. Někteří rodiče zacházejí daleko a sami si zvolí bezlepkové stravování. Zuzana to však nedoporučuje: „Osobně si myslím, že by rodiče příjem a výskyt lepku v domácnosti měli rozhodně omezit, aby dítě nebylo s lepkem v kontaktu. Nebude mít tím pádem nutkání, lepek konzumovat. Určitě by na zcela bezlepkovou dietu přecházet neměli, protože nejsou celiaci a lepek ve stravě potřebují. „
Krok 5: Zásobte se a přizpůsobte kuchyni
Udělejte si dostatečně zásoby bezlepkových potravin. Dnes už najdete bezlepkový koutek v každém supermarketu. Pro větší výběr vyhledejte bio obchody nebo drogerie s nabídkou bezlepkových doplňků. Co neseženete v kamenné prodejně, snadno objednáte z internetu.
Bezlepkovým potravinám vyhraďte samostatnou skříňku. Rovněž doporučujeme pořídit si novou podložku na krájení, nůž, pánev i vařečky se kterými budete připravovat pouze bezlepková jídla. Mějte na paměti, že při vaření musí být pracovní deska čistá a nože po krájení klasického pšeničného pečiva vždy opláchněte.
TIP: Zuzčiny kokosovo-banánové palačinky bez lepku
Bezlepková dieta neznamená konec sladkých jídel a pamlsků. Připravte si s námi snídaňové palačinky, které budete vašemu malému celiakovi závidět i vy 🙂.
Ingredience na 1 porci (2 palačinky):
- 1 banán,
- 1 vejce,
- 3 PL strouhaného kokosu,
- bezlepkové máslo nebo kokosový olej (bez příchutě),
- na dochucení drobné ovoce, med nebo bio javorový sirup.
postup:
Banán rozmačkáme vidličkou, nebo rozmixujeme. Přimícháme vejce a kokos. Na pánvi necháme rozpustit tuk a palačinky opékáme z obou stran. Palačinky jsou tlustší, na styl amerických lívanců. Hotové palačinky můžete dochutit ovocem, medem nebo sirup podle chuti.