Inspirace týdne: fit máma Olga

Touha po krásné postavě je v každé z nás. Jen málokterá žena během svého života nevyzkoušela nějakou tu zaručenou dietu, tukožroutskou polévku či hladovku. Makání ve fitku sice přináší ovoce, ale je to dřina. S příchodem prvního dítěte sen o dokonalé figuře častokrát končí. Maminka Olga je však živým důkazem, že tělo modelky je možné získat i na mateřské dovolené.

Maminka jako každá jiná

Olze je 28 let, pochází z Banské Bystrice a už rok je mámou malého Riška, kterému se věnuje na plný úvazek. Před porodem aktivně blogovala a bavila budoucí matky svými postřehy z těhotenství. Nás však dostala něčím jiným, a to dokonale vysportovanou postavou už půl roku po porodu. Její (nejen) fitness pokroky můžete sledovat na Instagramu pod jménem Olichrumblog.

6 měsíců p porodu
Maminka Olga 6 měsíců po porodu.

Těhotenství plné čokolády

Olga nikdy nepatřila mezi milovnice sportu. Jak sama říká, ona a sport nejdou dohromady a povinnému tělocviku se vyhýbala jako čert kříži. Cvičit začala až později, ale nikdy jí to nevydrželo dostatečně dlouho. Důvodem byly i opakující se zdravotní problémy. Když už byla rozhodnuta začít nanovo a pořádně, zjistila, že je těhotná.

„Ano, těhotenství není nemoc, dá se během něj cvičit, ale Riško byl celou dobu dost nízko uložen a doktor mi vysloveně doporučoval jen krátké procházky a popravdě, s ohledem na extrémně teplé léto mi to vyhovovalo a byly dny, kdy jsem nevystrčila nos z bytu.“ Vzpomíná Olga na období těhotenství.

Nezbývalo jí tedy nic jiného, jen se se zákazem pohybu smířit a vytěžit z toho to hezké. Následujících 9 měsíců si začala užívat bez výčitek. Hodně jídla a sladkému neříkala ne. „V období mého těhotenství byla těhotná i jedna z instafitmums Sarah Stage, říkala jsem si, že fíííha, super a zajídala jsem to čokoládou“, říká Olga, která věřila, že kila půjdou po porodu dolů sama. Obavy přišly ke konci těhotenství, když ručička na váze ukazovala o 26 kilogramů více.

2 měsíce před oorodem
Olga 2 měsíce před termínem. Ke konci těhotenství přibrala 26 kg.

Ježdění s kočárkem spaluje kalorie

Cvičení u Olgy nebylo nijak plánované. První kila doslova „vyjezdila s kočárkem“, vždyť na procházkách s malým strávila až 5 hodin denně. Po několika týdnech zatoužila po změně a po skoro roce nicnedělání si obula běžecké tenisky. K jejímu velkému překvapení se zlepšila i v čase. Kilometr uběhla za méně než 6 minut, přičemž před těhotenstvím jí to trvalo o 2 minuty více.

Procházky s kočárkem a nošení malého jí pomohlo i s kondičkou. Pohyb se stal Olze společníkem nejen přes týden. Víkendy s mužem si zpestřovali výlety i sportem. Takové běžkování s několikaměsíčním miminkem vám da více, než jakýkoliv kondiční trénink.

Zimní sporty s dítětem
Cvičení neznamená jen fitko. Když vám dítě nemá kdo pohlídat, zasportujte si spolu s ním.

Šťastná máma, šťastné dítě

Mnoho maminek na mateřské je frustrováno z náhlé změny životního stylu. Miminko přináší do života kopec radosti, ale důležité je umět najít si čas sama pro sebe. Po půlroce od porodu začala Olga cvičit cíleně a s trenérem. Momentálně jí cvičení zabírá 4 hodiny týdně a během její nepřítomnosti se o malého stará babička.

„Ze začátku to bylo těžké, přijít do fitka, jít si zaběhat a vypnout a nemyslet na malého, co dělá a zda nepláče … nyní to už dokážu, někdy se přistihnu, že za tu hodinu na něj ani nepomyslím, ale jakmile již sedím v autě, plná endorfinů z cvičení, nemůžu se ho dočkat a těším se na náš den.“
Právě endorfiny po cvičení vás nakopnou do nového dne s miminkem. Pohyb přináší do života energii a i běžné problémy s děťátkem dokážete řešit s chladnou hlavou.

Nošení dítěte
Aktivní životní styl přináší do života matky více radosti a pomáhá s odbouráváním stresu.

Dítě na prvním místě

Mnoho matek se bojí cvičit kvůli kojení. Olga, která svého syna stále kojí, to však vyvrací: „Už na začátku jsem si řekla, že pokud by cvičení šlo na úkor mého dítěte, ztráty mléka a podobně, okamžitě s tím končím. Co se týče chuti mléka při cvičení – ano, vím, že se řešilo, že kyselina mléčná, která se tvoří při fyzické zátěži, může mít za příčinu změnu jeho chuti, ale mně se nic podobného nestalo.

Dokonce jsem četla o výzkumu, který měl potvrzovat, že dětem bezprostředně po sportu nechutná mateřské mléko, prý to ale bylo způsobeno tím, že matky kojily okamžitě po sportovní aktivitě, aniž by se osprchovaly – miminkům nevadila tedy změněná chuť mléka ale pot – slaná příchuť na bradavkách.“

A co by poradila maminkám, které se nedokáží ke cvičení odhodlat? „Ať to nedělají na sílu. Pokud nemají chuť, nemají tu správnou motivaci, asi ještě nejsou připraveny. Možná potřebují energii na něco jiného. Já mám na sobě odzkoušeno, že čím více se pohybuji, tím více zvládám, mám více energie a lépe zvládám den. Na někoho možná funguje dobré jídlo, pospat si o pár minut déle, no a já se těším na trénink nebo na běh.“

Tip na oblíbený cvik

Olžin tip nás vůbec nepřekvapil! Jsou to dřepy. Přední dřepy jsou perfektní na procvičení nejen zadku ale i břišních svalů a celého těla vůbec. Jejich výhodou je, že jsou časově nenáročné a dají se dělat v pohodlí domova. Ideální pro maminky na mateřské! Jakmile miminko usne, vyzkoušejte pár sérií. Pokud to nevzdáte, už po pár týdnech uvidíte první změny.

  • Komentáre
  • Podobné články
0
Novinky Zajímavosti

Poslouchat, ne poučovat – jak vést s dětmi plnohodnotný rozhovor

0
Novinky Zajímavosti

9 znaků, podle kterých poznáte moderního rodiče

0
Novinky Zdraví

Přebalujte eko a ušetřete

Navigácia

Magazíny